2018. április 19., csütörtök

Logo

Címlap Publicisztikák Partnerkapcsolatok napja!

Hungarian English French German Italian Polish Romanian Serbian Slovak
Keresés a hírekben

Partnerkapcsolatok napja! PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Szerki.   
2011. április 29. péntek, 15:19
Május 1. régen a munka ünnepe volt. Most is dolgozunk, csak mást és másként építünk. Közben lázasan keressük, hogy ezen a napon mit is ünnepelhetnénk.

Ezen azért elcsodálkoztam. „Partnerkapcsolatok Napja a Szérűskertben, a város szívében” – adja hírül a május elsejei majális meghívójának alcímében városunk honlapja.

A partnerkapcsolatoké?! Hát, ha ez nem vonz közönséget, akkor semmi, gondoltam elsőre. Persze aztán kiderült, hogy minden bizonnyal rossz nyomon járok, mert a program mégiscsak ébresztő térzenével, református, majd katolikus istentisztelettel indul, ami a bulvárlapokban és a Nemzeti Sportban reklámozott partnerkapcsolati lehetőségeknek nem éppen sajátja. Ám e kifejezés használata a szervezők részéről így is merésznek tűnhet.

Bár amióta városunk nagyjai mementót állítottak maguknak, él bennem némi gyanakvás a szavak helyi jelentésének speciális zamatát illetően. Emiatt beütöttem a google-ba a partnerkapcsolatot és azonnal megnyugodtam. A címszavak java része ugyan kétségkívül különböző formában előadott párkereséssel függött össze, ám a lelki oldalt is szem előtt tartók között akadt például olyan bölcs tanács, ami a jelenlegi feszült politikai helyzetben a városi majálisnak akár mottója is lehetne: „Ha nem jön össze semmilyen partnerkapcsolat, akkor lehet, hogy számodra még ez korai dolog. Partnerkapcsolat terén lehet, hogy túl magasra tetted a mércét…” Ebben alighanem valamennyi helyi politikai formáció egyetért.

Ám nemcsak nő meg férfi van világon, hanem például ott az üzleti élet. Borzongató belegondolni miféle érzelmek szikrázhatnak fel, mondjuk az „Ahol a fém- és gépipari partnerkapcsolatok születnek” címszó mögött. Meglepetésemre, sokan keresnek partnerkapcsolati munkatársat! Igaz, az összefoglaló elnevezés a részletek alapján korántsem olyan kalandos, mint amilyennek elsőre tűnik: a technológiai mérnöktől a csatornafejlesztési menedzseren át a ruházati árufeltöltőig terjed. Ebből is látszik azonban, hogy partner sokféle van.

Ezért sem meglepő, hogy pillanatok alatt megtalálhatók az önkormányzati partnerkapcsolatok is. Ez a kifejezés vélhetően német mintára vált szótárunk részévé. Korábban inkább a keletiesen szájon puszilós testvérváros vonult be a köztudatba. Most, ismét két világ határán billegve kissé gondolkodunk is azon, hogy mitévők legyünk, (vagyis keletiesen meditáltunk azon, hogy mit szólnak ehhez odafönn, ők vajon melyiket szeretnék?), ám a szervezők szerencsére eldöntötték a dolgot.

De hogy az önkormányzati partnerkapcsolatok ápolása mennyi kezdeti nehézséggel jár, azt jól mutatja az Európai lángos című tudósítás a Zsámbék-Tök-Wettenberg partnerség jegyében tett utazásról, amely a Zsámbéki-medence regionális hírmagazin 2010. május számában jelent meg: „Hatra lesétáltam a csomagokkal a Dózsa György úti megállóba, vártam a buszt, ami Tökről indult. Ácsorgásomat meglátva megállt Horváth László zsámbéki alpolgármester és beszélgetni kezdtünk. Éppen belemelegedtünk volna a helyi ügyekbe, mikor ismerős busz húzott el előttünk. Na, ezek itt hagynak, mehetek haza és autózhatok egyedül, sok pénzért, gondoltam. De egy telefon megoldott mindent, visszajöttek értem. Állítólag nem láttak a bokortól - úgy látszik, már nagyon megszoktam a rejtőzködést a Nyakas-hegyi túlélő-túrák során.”

Mivel nálunk, a helyi ügyekbe belemelegedéskor még az átlagosnál is gyakrabban kerül szóba a túlélés és a kiismerhetetlen rejtő szín, a partnerkapcsolatok megoldása sem látszik ilyen egyszerűnek.  Ezzel összefüggésben a szervezők részéről akár terápiás hatású finom iróniát is kiérezhetünk éppen a partnerkapcsolat szó május 1-i zászlóra tűzéséből. Nem kell sok ahhoz, hogy a tudatalattiból feltörjön a százszor elhessegetett kavalkád. Lelki szemeink előtt azonban egyszer csak meztelen átminősítő nemtő jelenik meg, csücsörített szája mellett a felírat: „Amit rajtam látsz, minden eladó!” Kiváltságos jogokat kivívó tőkés pihés hasára mutat: „Gyere velem az erdőbe, hódoljunk együtt természetnek!” Korlátokat nem ismerő nagybefektető feszes popója hirdeti: „Mi aztán tudjuk, hogy mi az az európai színvonal!” Hatalmas mellű pótmunkás néz szúrós tekintettel: „Engem válassz! Extra szolgáltatás!” Lakótelep építő gruppenpipik marnak combjukba: „Gyere te is, sokan leszünk!” Aktatáskás randi vonal mellett kosztümös üzletasszony hirdeti: „Lazíts, nincs olyan, amit közösen a helyére ne ütnénk!” Tanga bugyis hordószónok markát kínálja: „Temérdek ingatlanpénz, gazdag önkormányzat – ki mennyit vesz, annyit élvez! Akarod, hogy segítsek?!”

Persze mindez bizonyára főként a fantázia szüleménye. A pótmunkások, bár az elmúlt években sokat dolgoztak, a munka ünnepén nem állítanak sátrat. Megteszik ezt a helyi egyesületek, különböző közösségek. Legfeljebb nehezebb a társalgás, mint teszem azt tíz éve, kevesebb a közös téma. Megy az üzlet? Maradtál vagy rácsatlakoztál? A tehetetlenség miatti panaszkodás unalmas. A magukat az elmúlt tíz év helyi viszonyai között jól feltalálók kényszeredettek vagy már nem is olyan nevetségesek. A színpadon viszont csillogó szemű óvodások, kisiskolások. Tánccsoportok táncolnak, énekegyüttesek énekelnek, partnertelepülésekről érkezett vendégek adnak kulturális ízelítőt. A merkantil világ is egyre jobban képviselteti magát, kapható minden a gumilabdától a nercbundáig. Móka, mulatság, majális.

Ünnepi beszédek tavaszról, feltámadásról. Érthetetlen, hogy egy kicsit mitől émelyeg a gyomor.

Nyugtassuk meg a körhintán, szerencsére szokott lenni az is.


 
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.
Hozzászólások (1)
1 2011. április 30. szombat, 08:10
Majális
Nekem az ilyen cikkektől émelyeg a gyomrom.
Copyright © 2018 Törökbálinti újság. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
Múltunk - jelenünk
Belépés
Kapcsolódó cikkek

Top!