2018. április 19., csütörtök

Logo

Címlap Publicisztikák Egy nem olyan régi emlék

Hungarian English French German Italian Polish Romanian Serbian Slovak
Keresés a hírekben

Egy nem olyan régi emlék PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Szerki   
2012. január 18. szerda, 02:23
Sejthető volt, hogy nemcsak a mi cébéánk előtt forrnak az indulatok, ha az ellenzéki szövetség kérdése szóba kerül.

 

Schiffer András a 2011. október 8-i törökbálinti kitelepülésen elvesztette a türelmét, amikor az egyik érdeklődő az ellenzéki összefogásban való részvételt kérte számon az LMP-n illetve közvetlenül rajta. Még csak azt se mondhatnánk, hogy a beszélgetés kizökkent „az országos vezető eldiskurál pártja helybéli szavazóival” pásztoridill keretei közül, mert egyből zajosan indult. - Miért nem fognak össze a szocialistákkal, hogy megállítsák … ?! – Miért kéne összefognunk?! Jól nézünk ki, ha ilyenkor is szóváltásra ébredünk és nem a kellemesen csípős, szombat reggeli hidegre – gondoltuk ekkor. (Apropó, hol van már októberben csípős, őszi hideg, de mit tehet akárcsak ez ellen is egy magyar zöldpárt?)

Itt már sejthető volt, hogy nemcsak a mi cébéánk előtt forrnak az indulatok, ha az ellenzéki szövetség kérdése szóba kerül. A sietséget a frakcióvezető elvi és taktikai okok miatt is elutasította. Elmondta, hogy álláspontja szerint a kétharmados parlamenti többséget a szocialistáknak is köszönhetjük, ennek a felelőssége alól nem kívánják őket mentesíteni. Emellett személyes tapasztalatai és a közvélemény-kutatások is igazolják, hogy a 2010 nyarát megelőző nyolc év emléke miatt sokan vannak olyanok is, akik az MSZP-re semmiképpen nem szavaznának, az LMP viszont lehetőség a számukra. Ám ha máris szövetséget kötnének a szocialistákkal, ettől a szavazótáboruk egyből megcsappanna… Professzionális politikustól meglepő kijelentés is elhangzott tőle, nagyjából olyasmi, hogy nem azért adták fel a civil a foglalkozásukat, hogy az elveik ellen cselekedjenek, ha ezeket nem tudják érvényesíteni, inkább abbahagyják.

Az azóta eltelt hónapok azonban még inkább világossá tették a zömében fiatal politikusok, illetve politikusi tapasztalat szempontjából fiatalok képviselte párt dilemmáját. Nevezetesen, hogy mennyit ér egy akár önmagához képest megerősödött LMP, ha közben megszilárdul egy - értelmezésük szerint - olyan politikai rendszer, amelyben az ellenzék szerepe eleve jelentéktelen, stb… ?

Mindez elég nehéz probléma azért is, mert a párt bázisa eleve ellentmondásos: az alapítói köre (zöldmozgalom, Védegylet), gyökere ugyanis baloldalinak aligha mondható, miközben abban, hogy a párt bejutott az országgyűlésbe, a csalódott szoclib szavazók támogatása nagy szerepet játszott.

Ráadásul az öko-gondolat mellett a másik fő hívószavuknak, a részvételi demokráciának ma enyhén szólva nincs szezonja. A közvélemény-kutatásokon mért választási hajlandóság inkább a negatív rekord felé mutat. (Mindezt valamelyest illusztrálja, hogy városunkban, ahol az LMP az egyik legjobb megyei eredményt érte el az önkormányzati választásokon, tudtunkkal sosem merült fel egy helyi szervezet megalakításának gondolata, nem mintha ez utóbbi nagyot változtatna a párt helyzetén…)

Vannak, akik szerint az LMP számára eddig rendkívül kedvezőek voltak a légköri feltételek, most derül ki, hogy valójában mennyi van benne. Kérdés, hogy az elmúlt napok sorozatos visszalépései után merre lesz az előre.

A válaszokat a CBA-nál megbeszéljük, ha legközelebb találkozunk.


 
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.
Hozzászólások (2)
2 2012. január 20. péntek, 23:03
?
Hol volt ott kordon????
1 2012. január 20. péntek, 14:19
Gobio
Igen, akkor Schiffer András valóban eléggé kiakadt.
Pedig nem volt túl korai a kérdés.
Október 23-án még semmit sem mutattak.
Ugyanakkor Vona jól jellemezte öket: "Az LMP még azt sem döntötte el, hogy fú-e, vagy lány."
Aztán December 23. délutánjára eldöntötték.
Az akkori demonstrációjukat követően alakult ki az a spontán népi kezdeményezés, a Parlament körülállása, "bóvli, szavazógép, orbántakarodj", stb, ami után az egykori kordon-bontó demokratából, kordon-építő autokrata lett.
Hiába, alkalmazkodni tudni kell.
Copyright © 2018 Törökbálinti újság. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
Múltunk - jelenünk
Belépés
Kapcsolódó cikkek

Top!