2018. április 19., csütörtök

Logo

Címlap Publicisztikák A platánfa biztos jön

Hungarian English French German Italian Polish Romanian Serbian Slovak
Keresés a hírekben

A platánfa biztos jön PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Szerki   
2012. február 24. péntek, 08:35
A Tükörhegyi Közéleti Egyesület előadássorozatot indított a részvételi demokráciáról

 

Kevés rátermett ember veszi magának a fáradtságot, hogy egyik napról a másikra beleártsa magát a közügyekbe, felcsapjon civil aktivistának. Éppen ezért le a kalappal Szőke Péter előtt, aki az ezerlakásos tükörhegyi monstrum elleni tiltakozást összefogta. Ekkor kiderült, hogy Péter nagyszerű szervezőkészséggel rendelkezik, szakértőket vont be, teamet hozott össze, rendezvényeket készített elő, tárgyalt, publikált… Általános meglepetésre - (átmenetileg) győzelemre vitték az ügyet. Túlzás nélkül elmondható, hogy amit elértek, sok törökbálinti számára reményt adott: lehet itt változást kicsikarni!

Amikor megkértük, hogy küldjön anyagot portálunknak a Tükörhegyi Közéleti Egyesület február 8-án megtartott rendezvényéről, ez esetben is abszolút fair volt, néhány napon belül a videofelvétel látható, rövid tudósítása olvasható volt nálunk.

Ezek után súlyosan sportszerűtlen lenne, ha az előadás tartalmával kapcsolatos véleményemet hosszasan fejtegetném…

Maradjunk annyiban, hogy a környezeti elemek, az emberen kívüli élet tiszteletének jeléül a város főtéri nagy platánfájának (ha nálunk lenne ilyen) magisztrátusi tagságával még akár egyet is értenék. Ám a magasabb tudatállapot eléréséhez, és az eljövendő szeretetközpontú társadalomban éréshez való módszertani segítségnyújtáshoz magam már túl földhözragadt vagyok. Az előadó által preferált szakrális demokráciát pedig kifejezetten kihagynám, a részvételi demokrácia jövőjét sem a mai Törökországban látom megvalósulni. A nagy problémánál, a szélsőséges individualizmusnál csak egyetlen még nagyobbat tudok elképzelni: amikor az embereket a „szélsőséges individualizmusra” hivatkozva korlátoltan és gátlástalanul elkezdik összeabroncsozni, valamely vakhit társadalmi tévképzeteinek megfelelően.

Mindez persze az előadássorozat tekintetében nem vég, inkább a kezdet. Bár azon érdemes elgondolkodni, hogy amennyiben a nyugati világ hónapokon belüli összeomlása mégsem következik be olyan biztosan, mintha ezt már a tegnapi újságban olvastuk volna, a ködös túlélési stratégiákkal kapcsolatos ismeretterjesztés nem elpocsékolt idő-e.

A helyi közügyekről való gondolkodás kiszélesítését ugyanakkor rendkívül fontosnak tartom. Ez talán kevesebb emelkedettséget, ellenben több konkrét munkát, talpalást, fórumot, és egyáltalán részvételi kedvet igényel. Ma ez utóbbi téren elég nagy apály van.

Ezért is különösen figyelemre méltó, hogy a Tükörhegyi Közéleti Egyesület próbálkozik, előadást szervez, igyekszik megmozdítani a helyi társadalmat. A rendezvénysorozat az egyesület szándékai szerint folytatódik, bízom abban, hogy lesz ez még jobb is. Elvégre Szőke Péterék azon kevesek közé tartoznak, akik előbb a gyakorlatban bizonyítottak.

A teóriáról pedig tudjuk, hogy az mindig szürke, viszont nem feltétlenül obskúrus.


 
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.
Hozzászólások (1)
1 2012. február 24. péntek, 19:19
Látó
Azt már biztosan látom, hogy Szőke Úr biztos befutója lesz a körzetnek, ha megméretteti magát a következő választáson, Én szurkolok neki, mert amit most kapunk képviselet címen, kevés kivételtől eltekintve, az egyenlő a nullával, hajrá civilek!!!
Copyright © 2018 Törökbálinti újság. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
Múltunk - jelenünk
Belépés
Kapcsolódó cikkek

Top!