2018. április 19., csütörtök

Logo

Címlap Publicisztikák A regisztráció szükségességéről

Hungarian English French German Italian Polish Romanian Serbian Slovak
Keresés a hírekben

A regisztráció szükségességéről PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Szerki.   
2012. április 20. péntek, 10:31
Bizonyos szint alatti megnyilvánulások esetén lépni kell

 

Azért egy pillanatra álljon meg a menet.

Ebben a lapban nem szoktak olyan tartalmú írásokat olvasni, hogy XY taknyos orrának maszatos kezébe törléséből merítve ihletet, újból átélte az árulkodós, nyálas, hazudós ’hülyegyerek-lét’ hajdani minden örömét, majd infantilis vigyorral verni kezdte a klaviatúrát és „Figyeltünk ám, be-beee…” név alatt az interneten olyan ordas rágalmat kezdett terjeszteni, amiből sütött a primitívség, a frusztráltság és a sunyiság.

Azért nincsenek nálunk ilyen lejegyzések, mert bár az emberek efféle stílusban is társaloghatnak egymásról, érzésünk szerint az már a vég.

A magunk részéről véget is vetettünk e műfaj szárba szökkenésének – gyors mozdulattal, vasárnap este. Úgymint: a rágalmazó kommenteket töröltük; a kommentelés lehetőségét átmenetileg leállítottuk; eldöntöttük, hogy a hozzászólásokra a továbbiakban regisztrációt követően lesz (illetve azóta van) lehetőség.

A dolog nem előzmény nélküli és a törölt kommentek közül csak azokról, melyek engem, hogy is mondjam…, illettek.

Történt, hogy egy cikkhez - amelyet nem én írtam - negyven valahányadik hozzászólóként egyik kedves levelezőnk azon „észlelését” tette közkinccsé, hogy látott ám engem egy rendezvényre részegen, nyitott sliccel megérkezni, mire más (vagy ugyanő) is beszállt, hogy már elittam eszem, stb… Lapunk körében erről az a vélemény alakult ki, hogy valószínűleg az aznap lezajlott környezetvédelmi demonstrációval szembeni dühtől gurult el valakinek a gyógyszere. Oda éppen hogy benéztem, mivel mennem kellett Telkibe focizni. Mellesleg, a BLASZ I/B-ben nem sokan játszunk 45 év fölött, este tehát a magáról nem tudó, reménytelen alkoholbetegként történt állítólagos felbukkanásom híre némiképp meglepett.

Kissé elmerengtem a dolgon: ezek normálisak? Cibáljam őket a bíróságra?!

Engedelmükkel, e szösszenetek kapcsán két látszólag kötelező kört semmiképpen sem futnék meg. Nem bizonygatnám, hogy az állítások marhaságok (szemétségek). Továbbá olyasféle hősként se ünnepelném magam, hogy „lám, sok zavaros ügybe belenyúltunk, érveket nem tudnak felhozni, ennyi telik tőlük” - a részletek ugyanis ismeretlenek és úgy döntöttem, hogy ezek kiderítését a hatóságtól ezúttal nem kérem.

Most mindössze azt jegyezném meg, hogy bár a szólásszabadság számomra is fontos, ám semmi kedvem egy olyan tragikomédiában szerepet vállalni, amelyben én megírom az anyagaimat, amire a teli vödrökkel felsorakozó ’kórus’ nyúlós matériáinak a fejem melletti placcsanásai visszhangozzák a választ, számomra jó esetben. Vagy ha már ilyen irányba mennek a dolgok, nehezítsünk a feltételeket, viszont könnyítsünk a tüzelésbe belehevültek elérhetőségén.

Azt hiszem, aligha lehet tőlünk elvitatni a szólásszabadság iránti elkötelezettségünket, hiszen éppen a szabad közéleti beszéd feltételeit igyekeztünk Önöknek a lehető legegyszerűbben elérhető módon biztosítani. Az adott keretek között néha magunk is nagyokat nyeltünk, de mivel így volt ezzel számos helyi közéleti szereplő is, szó nélkül tudomásul vettük, amikor éppen bennünket szapultak a saját portálunkon.

Bizonyos szint alatti megnyilvánulások esetén viszont lépni kell. Sajnálom, ha emiatt most többen úgy érzik, hogy elvágtuk őket az aktív közéleti kapcsolattartástól, kulturált véleménymondástól. A regisztrációt nem ellenük vezettük be. Ráadásul vannak, akik állandó név alatt egyfajta alkotótársak lettek, véleményükre olvasóink kíváncsiak, őket sem szeretnénk elveszíteni, de erről már nem mi döntünk.

Ezt a portált nem a politikai küldetéstudat, az itteni földek átminősítésében rejlő nagy dohány, a közpénzek feletti rendelkezés csábereje vagy a helyi ’hajjakendnek lenni akarás’ becsvágya motiválja. Egzisztenciális szempontból idegesítően kívülállók vagyunk. A városból nekünk főként a történet érdekes, más javakra nem tartunk igényt. A portált is addig és úgy működtetjük, amíg és ahogy kedvünk van hozzá. Szerintünk Törökbálintnak is jót tesz, ha ez a kedv minél tovább tart ki, de erről jól érzékelhetően megoszlanak a vélemények. Ezt értjük, és azt is, hogy az eszközökben nem mindenki válogatós. Reméljük, Önök is megértenek bennünket.


 
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.
Copyright © 2018 Törökbálinti újság. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
Múltunk - jelenünk
Belépés
Kapcsolódó cikkek

Top!