2018. április 22., vasárnap

Logo

Címlap Szomszédom A hobbi neve: kardkészítés

Hungarian English French German Italian Polish Romanian Serbian Slovak
Keresés a hírekben

A hobbi neve: kardkészítés PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Starzyński Zsolt   
2011. november 30. szerda, 01:19
Hatfaludy Máté kardkészítővel beszélgettem.


Valószínűleg egyetlen fiú van az országban, aki már hetedikes korában igazi kardot kovácsolt magának. HATFALUDY MÁTÉ azóta folyamatosan fejleszti tudását. A gépészmérnöknek készülő gimnazistát kérdeztem.


- Mikor alakult ki az érdeklődésed a kardok iránt?

- Kiskoromtól kezdve szerettem a lovagos, vívós filmeket. Hatodikos voltam, amikor elkezdett ez a dolog még inkább érdekelni. Apa ismerettségei révén még azon a nyáron bekerültem egy csepeli kovácsműhelybe, ahol pár hetet dolgozhattam. Itt megtanítottak néhány alapdologra: hogyan kell begyújtani a kovácskemencét, a hajlításokat, milyen hőfokon hogyan izzik a vas. Nagyapám is gépészkovács volt. Látta, hogy ez érdekel és csinált nekem náluk, vidéken egy kis kovácsműhelyt, amiben egy régi orosz porszívó volt a fújtató.


- Szóval a filmekkel kezdődött…

- Először arra gondoltam, hogy elkezdek összevásárolni kardokat, de rájöttem sokkal olcsóbb, ha magam készítem el őket. A vívás is érdekelt. Sok videófilm vívós jeleneteit visszapörgetve tanultam a mozdulatokat. Amikor sokat néztem a Star Wars-t eléggé leromlott a vívásstílusom, mert az csupán látványvívás. Inkább visszatértem a korhűbb filmekhez.


- Hogyan fejleszted magad a kardkovácsolás terén?

- Rengeteg próbálkozás és improvizáció volt. Rengeteget olvastam erről, interneten nyers darabokról képeket kerestem, kovácsoknál jártam illetve szakemberektől, például esztergályosoktól sok jó tanácsot kaptam. Nagypapám mutatta hogyan kell begyújtani a kemencét, de egy Szántó Szabolcs nevű fegyverkovácstól és Orsai Henrik szamurájkard készítőtől is sokat tanultam. Tőlük tudom, hogy a kemencét nem érdemes kőszénnel fűteni, hanem inkább koksszal, mert annak nagyobb a fűtőértéke, és azt újra és újra meg lehet gyújtani. A szerszámokat is sikerült lassan beszerezni. Apa egyszer volt egy fémhulladék telepen és volt ott egy letört szarvú kovácsüllő, amit sikerült potom pénzért megvásárolni.


- Milyen kardokat készítettél eddig?

- Az első egy 8-9. századi viking stílusú kard. Hetedikes koromban készült, két hét alatt. A nagypapám mondta, hogy van neki egy gépkocsi laprugója és abból csináltam.


- Milyen volt tartani első saját kardodat?

- Örültem, de kritikus voltam, már vágytam arra, hogy a következőt jobban megcsinálhassam. A második kard következő nyáron készült el. Ez egy 13-14. századi kard a korra jelmező lefele hajló markolatvédővel. A markolatgomb esztergálva van, bár régen öntötték. Szerettem volna egy középkori kultúrát idéző kardot csinálni. A harmadik kardom egy 15-16. századi másfélkezes kard. Ezek 85cm és 1 méter hosszúságúak voltak. A markolatuk 20-22 cm hosszú, a súlya másfél-két kiló. Ezen egy hónapig és sokkal megfontoltabban dolgoztam. Sokat políroztam. Nagyon nehéz volt.- Mi a kardkészítés menete?

- A laprugót fel kell hevíteni és kiegyenesíteni. Aztán el kell kezdeni tömöríteni, majd flex-szel és kéziszerszámokkal, reszelővel ki kell egyenlíteni a felületet. Ezután lehet beleütni vagy marni a vércsatornát, közben készül a markolatvédő, a markolattus két része (ami a markolat alatt megy végig), aztán felhelyezem a markolatgombot és elütöm a végét. Végül jön a csiszolás, a polírozás, az egyengetés reszelővel és különböző finomságú csiszolópapírokkal, polírozó pasztával és fogkrémmel. A fa markolatot két darabból készítem és bőrrel vonom be.

 - Mivel foglalkozol még?

- Készítettem már vadászkést, lándzsahegyet, bőrtarsolyt rézlemezzel, kardhüvelyt, sodronyinget, egy parabolaantennából pedig egy pajzsot. Legutóbb az őszi szünetben összeraktam egy számszeríjat. Ezen kívül 13 éves korom óta a TTC íjász-szakosztályának vagyok a tagja.


- Mi lesz a következő darab?

- Egy szénszálból készített íj. 
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.
Hozzászólások (2)
2 2012. március 02. péntek, 23:30
windrider
Gratulálok a sikereidhez szép kardokat készítettél. Örülök, hogy erre a lapra kattintottam mert engem is foglalkoztat ez a téma és most lettek új ötleteim. Legjobban az a viking stílusú kard tetszett. Én is ilyesmit kovácsolok magamnak csak én kétkezeset és egy kicsit szélesebb pengéjűt.
1 2012. február 19. vasárnap, 10:51
Pichler György
kedves Máté, gartulálok a munkáidhoz, csak igy tovább. Örömmel látom, hogy kézműves szakmát választottál (ugyanis bankigazgatóból már sok van)
üdv.
PGY
Copyright © 2018 Törökbálinti újság. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
Múltunk - jelenünk
Belépés
Kapcsolódó cikkek

Top!