2018. április 22., vasárnap

Logo

Címlap Törökbálint egykor... Az Árpád utcai kis Walla-villa

Hungarian English French German Italian Polish Romanian Serbian Slovak
Keresés a hírekben

Az Árpád utcai kis Walla-villa PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Bádi Mónika, Starzyński Zsolt   
2010. december 02. csütörtök, 12:18
Törökbálint egykor. És ma? - Az Árpád utcai kis Walla-villa

 

(régi képeslap reprodukció: Scheiblinger Péter)


A levelezőlap Róth Miksáné, született Walla Jozefának szól, Walla József lányának. A szöveg német nyelven íródott, de sajnos nem olvasható el. A címzés így szól: Nagyságos Roth Miksané úrnőnek, Balaton Almadi, Brenner telep

Ugyanez a villa ma: a tetőn lévő egykori kis háromszögtől eltekintve változatlan a homlokzat.


 Róth Miksa híres üvegfestőművész (1865-1944) 1897-ben feleségül vette Walla Jozefin Emmát (1876. február 14. -1974. április 5.), Walla József cementáru gyáros lányát. (Walla József a terazzó és a mozaik csempe gyártásban komoly hírnevet szerzett magának. Az 1896-os ezredéves kiállításon önálló "Cement csarnok"-kal mutatkozott be, amit Alpár Ignác tervezett.) Róth Miksának és Walla Jozefának három gyermeke született: Amália (1899. december 25.-1989. december 7.) - aki apja halála után küldetésének tekintette, hogy annak üvegfestményeiből és mozaikjaiból múzeumot hozzon létre. Erzsébet (1898. november 4. -1994. augusztus 21.) és József ( 1904. július 12.-1984. január 9.) Miksa 1944. június 14-én, 79 éves korában halt meg Budapesten. Két testvére, Kálmán és Emánuel, valamint Márta nevű nővérének fia, Elek Artúr (aki a Nyugat című folyóirat szerkesztője volt) ekkortájt lett a holokauszt áldozata. Ma már csupán az Egyesült Államokban élnek Róth leszármazottak: nővérének, Helénnek a gyermekei, valamint Miksa egyetlen unokája, Róth Erzsébet fia, Móczár Zoltán. (forrás és bővebb információ Róth Miksáról:  www.rothmuzeum.hu )

Walla Jozefa:Az Árpád utcai kis törökbálinti villa, a Walla-villa története:


Az 1700-as években Török-Bálint azon területén még nem látni házak nyomait, szőlő terem arrafelé.

1763-1785-ban készült katonai térkép részlete, pirossal jelölve a villa helye az Árpád utcában.

 


Az 1895-ben épült kis villa építtetője a Morvaországban született Walla József. Édesanyja a gyermekekkel apjuk halála után költözött vissza Magyarországra, ott is Budafokra.


Idővel Walla József cementfeldolgozó gyárat alapított Pesten, a Vasárnapi Újság rendszeresen hirdette az iparos termékeit.

 


A gyár mozaikcsempéi a mai napig láthatók régi pesti bérházak folyosóján.

 


Wittinger Antal Török-Bálint című, 1901-ben kiadott művében a Walla-villát a terebélyesedésnek megindult falu szép épületei közé sorolja. Írásában még a családról is szót ejt, miszerint: ..."a szegények segítésére évenkint nagyobb összeget küld a községházára Walla József budapesti gyáros, ki Török-Bálinton villa- és szőlőtulajdonos, s mint időleges lakója a helységnek, soha sem feledkezik meg a szegényebb néposztályról..."

A Walla-vállalkozás a háborús évek során a csőd szélére jut, 1918-ban a villa eladására kényszerülnek. Mucsnyák Károly vendéglőtulajdonos vásárolja meg, s birtokolja - az államosításig. 1945-ben az új hatalom - ugyan a Mucsnyák családnak lakhelyet hagyva - a villát kis szociális lakásokká alakítja, s kiadja. Mucsnyák Károly örököseinek 1981-ben sikerül a villát visszavásárolniuk, azóta is dolgoznak azon, hogy a villát eredeti állapotába helyreállítsák.

A törökbálinti villában található Róth Miksa féle üveg:

 


 

 
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.
Hozzászólások (5)
5 2011. november 29. kedd, 12:36
Simon János
Köszönet Bádi Mónikának és Starzyński Zsoltnak ezért a csodás munkáért. Jó lenne sok ehhez hasonlót olvasni Városunk múltjáról. További sok sikert és kitartást.
4 2011. január 19. szerda, 19:30
T. Mihályi Imre
Igazi "ganzi" vári vagyok! Olykor szűkös, de azért örömteli gyermekkori emlékek bölcsője. Többnyire svábok között nevelkedtem, csak jót tanulhattam tőlük. Szorgalmat, tűrőképességet, megértést... Köszönöm S.Péternek és mindazoknak, akik ily módon is segítik a visszaemlékezést. Több tiszteletet érdemelnének. T.Mihályi Imre és családja.
3 2011. január 09. vasárnap, 15:40
(gyszf)
Nagyon jó kis anyag. Gratula. Minél több ilyen kellene. És ez az épület vajon meg is marad majd? Mert ahogy hallani, arrafelé is megy a múlt emlékeinek ledarálása, önkényormányzati lelkesedés okán... :S
2 2010. december 07. kedd, 18:44
Haraniné Petrus Margit
Örömmel olvasom a fent leírtakat,én itt nőttem fel az Árpád utca szomszédságában , gyermekkorom óta ismerem az épületet és környezetét,- örömmel hallom, hogy igyekeznek megóvni és felújítania régmúlt emlékeit az unókáink részére! Sajnos a felette álló Valla Villát nem óvták ennyire, mível építési engedélyt adtak ki az előtte levő telekre, ezáltal a Villa egy részét eltakarták,
pedig a Város jelképeként mutogatták sokáig!
1 2010. december 03. péntek, 10:11
Z
Ez egy nagyon szép írás és jó az emlékek között kutakodni:) Én is olvastam Wittinger Antal (1901) könyvét, igaz az OSZK-ból kihozni nem lehetet, mert egyetlen példány volt belőle.
Walla kézjegyét viseli még a Magyar Nemzeti Bank földszinti és emeleti előtereinek, folyosóinak szecessziós jellegű növény- és virágmintás mozaiklap-burkolata, mely a vállalkozó törökbálinti üzemében készült. Talán ezt kevesen tudják a törökbálintiak közül. Legyünk rá büszkék!
Copyright © 2018 Törökbálinti újság. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
Múltunk - jelenünk
Belépés
Kapcsolódó cikkek

Top!