2018. április 19., csütörtök

Logo

Címlap Zöldvilág Itt az új Kék Ég!

Hungarian English French German Italian Polish Romanian Serbian Slovak
Keresés a hírekben

Itt az új Kék Ég! PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Szerki.   
2012. április 25. szerda, 09:16
Megjelent a Kerekdomb Környezetvédelmi Egyesület kiadványának legújabb száma. Már terjesztik, keressék a postaládájukban!Megint felbukkant a helyi környezetvédelem svejkesen krumpliorrú, csikós trikós figurája, aki a Kerekdomb tövében a hátán fekve virágszárat csócsál és - egy szép cseh mondással, a la Kundera: Lassúság - nézegeti a Jóisten ablakait.


 

Vagyis, megjelent a Kék Ég legújabb száma! Hasznos információk környezetről, környezetvédelemről, a városról…

A Kerekdomb Környezetvédelmi Egyesület kiadványának tartalmából: új település szerkezeti terv, indul parlagfű-szezon, … meg a tükörhegyi építkezés, viszont újra lesz piac Törökbálinton, stb-stb.

Az új településszerkezeti tervről: a ma 13 ezres Törökbálint lakossága 21-22 ezerre becsülhető 10-15 éves távlatban.
„Az alapvető problémát az okozza, hogy a lakosságszám növekedése nem csupán zöldterületeink beépítését, a település és a forgalom növekedését okozza, holott már ezek is komoly értékcsökkentő tényezők minden ingatlantulajdonos számára. A legnagyobb gond az, hogy a növekvő lakosságot el kell látni bölcsődével, óvodával, iskolával, orvosi ellátással, közösségi közlekedéssel, … . Ezek megépítése százmilliókat, milliárdokat emészt fel, hosszú távú fenntartásuk pedig szintén óriási anyagi teher.”

A parlagfűről: talán nincs is olyan ember Magyarországon, akinek családjában vagy baráti körében ne lenne valaki erre allergiás.
„A Kerekdomb Egyesület kéri a lakosságot, hogy még a virágzás kezdete előtt mindenki irtsa ki saját telkén és a telekhez tartozó árok, előkert, utcarész területén a parlagfüvet gyomlálással (mindenképp kesztyűben) vagy kaszálással.”

Még egyszer a tükörhegyi lakótelepről: az építkezés megkezdődött, a használatbavételi engedélyeket legkésőbb 2017 januárjáig kell megkérnie a Beruházónak.
„A IV. ütemben telket vásárlók folyamatosan azt az információt kapták a Polgármesteri Hivataltól, hogy a DEPO melletti telkeken a területet kiszolgáló intézmények, iskola, boltok és sorházak fognak épülni, noha ehhez képest 2009 októbere óta 1040 lakás építésére van jogerős engedélye a területek tulajdonosának. Ez négyszintes lapos tetős, lakótelepi épületekben valósul meg. A DEPO feletti területen például közel 100 méter hosszú épületekkel 650 méter szélességben.”

A Törökbálinton újból megnyíló piacról: április 28-tól az önkormányzat épülete melletti aszfaltozott parkolóban, minden második szombaton reggel 7-tól 12-ig.
„Ahogy elképzelem: zöldségek, gyümölcsök, sajtok, húsáruk, kézműves portékák, mézek, virágok és még ki tudja, mi minden sorakozhatnak az asztalokon. Odagurulunk kerékpárral, körülnézünk a gyerekekkel, beszélgetünk a szomszédokkal, ismerősökkel, árusokkal, veszünk ezt-azt, majd hazagurulunk.”


 
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.
Copyright © 2018 Törökbálinti újság. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
Múltunk - jelenünk
Belépés
Kapcsolódó cikkek

Top!