2018. április 23., hétfő

Logo

Címlap Zöldvilág Rekordhőség 2010 első félévében

Hungarian English French German Italian Polish Romanian Serbian Slovak
Keresés a hírekben

Rekordhőség 2010 első félévében PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Sziráki András   
2010. augusztus 05. csütörtök, 20:05
Bár ezt mi a kárpát-medencei szeszélyes nyárban kevésbé érzékeljük, két nemzetközi klímakutató központ is rekordmeleget regisztrált 2010 első félévében.  A mérések eredményei újból jelzik, lendületesen fűtjük a bolygót.


Különböző kutatóhelyek több mint száz éve mérik a Föld klímahőmérsékletét. Az utóbbi évtizedekben az eredmények egyre több különböző indikátor összevetéséből származnak. A vizsgálatok alapján mindeddig 1998. volt a legmelegebb év. A NASA Goddard Institute és az ugyancsak egyesült-államokbeli Nemzeti Klímaadatok Központja azonban nemrégiben egymás észleléseit megerősítő kutatási eredményeket publikált. Ezek szerint 2010 első féléve rekordhőséget hozott. Egy harmadik klímavizsgáló intézet, a londoni Met Office szerint viszont 1998 mögött „lemaradva” csak a második legforróbb első hat hónapon vagyunk túl, bár a januári és a februári hőmérséklet meghaladta a 12 évvel ezelőttit.  

A tavalyi évben a Met Office közzétette az indikátorok teljes listáját, amelyek összevetéséből az eredményeket meghatározzák. Az átfogó mérésekre képes intézetek eredményeinek összegzéséből az derült ki, hogy a tizenegyből hét indikátor esetében az elmúlt évtizedekben egyértelmű a hőmérsékletemelkedés állapítható meg. Ezek a következők: a levegő hőmérséklete a szárazföld felett, tengerfelszín hőmérséklete, az óceán hőmérséklete 700 méter mélyen, a troposzféra hőmérséklete egy km magasságig (troposzféra: a Föld légkörének azon legalsó rétege, ahol az időjárási jelenségek nagy része lejátszódik), a felmelegedő levegő nedvességtartalma, a tenger szintjének emelkedése és a jégréteg olvadása. Másik négy indikátor nem utal erre a tendenciára: az északi félgömb hótakarója, az Északi-tengeren a jég kiterjedése, a gleccserek tömege és a sztratoszféra hőmérséklete (sztratoszféra: a földi légkör egyik rétege, kb. 11-50 km magasságban).

Az összesített adatok egyértelműen a hőmérséklet növekedésére figyelmeztetnek. „A számok nem teóriák, hanem tények” – jelentette ki a kutatás kapcsán Rafe Pomerance, a globális felmelegedés okozta problémára megoldásokat kereső Clean Air Cool Planet egyik vezetője.

 

 
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.
Copyright © 2018 Törökbálinti újság. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
Múltunk - jelenünk
Belépés
Kapcsolódó cikkek

Top!