2018. április 20., péntek

Logo

Címlap Zöldvilág Nyeregbe bálintiak!

Hungarian English French German Italian Polish Romanian Serbian Slovak
Keresés a hírekben

Nyeregbe bálintiak! PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Vilisics Magdolna   
2010. augusztus 10. kedd, 16:00
Zöldvilág rovatunkon belül rendszeresen jelentkező kerékpáros blokkal jelentkezünk.

Kevés olyan találmány létezik, ami egyszerre vált sportszerré és közlekedési eszközzé. Az első kerékpár megépítése óta sok újítás történt, ma már gyorsabbak, kényelmesebbek a kétkerekűek. Napjainkban a városi autózás egészséges és gazdaságos alternatívája lehet.

Mint minden mozgásnál, itt is fontos a fokozatosság: ha huzamosabb ideje nem sportoltunk, akkor előbb rövid, könnyű utat válasszunk. Már itt le kell szögezni: a kerékpározás függőséget okoz! Aki egyszer „ráharap”, egyre gyakrabban, messzebbre akar majd eltekerni. Ez nem is csoda, hiszen azon túl, hogy új utakat járhatunk be, az egészségünknek is kedvezünk: az ízületek megterhelése nélkül (megfelelő nyeregbeállítással) erősítjük az izmainkat, és az állóképességünket is javítjuk.

Kipróbálhatjuk, hogy egy hétig bringával járunk munkába: azt fogjuk észrevenni, hogy napról napra könnyedébben tesszük meg az utat. Törökbálintról nincs nehéz dolgunk: közel vagyunk Budaörshöz, Biatorbágyhoz, Érdhez, de a főváros is elérhető. Vasúttal lerövidíthetjük utunkat, húsz perc alatt a Déli pályaudvarban lehetünk, és mivel a vonalunkon közlekedő szerelvények alacsonypadlósak, nem is kell emelgetni a bicajt le és felszállásnál.

Akárhol is tekerünk, észben kell tartanunk, hogy a KRESZ szabályai érvényesek ránk. Ha olyan úton megyünk, amely mellett kerékpárút halad, vagy van kerékpársáv, akkor ott kell haladnunk. Ezek hiányában a gépjárművekkel közös útfelületen közlekedhetünk. A legnyugodtabbak akkor lehetünk, ha a jobb keréknyom és az út széle között kb. félúton megyünk: ekkor még kerülhetőek vagyunk, de nem kell az út legrosszabb minőségű részét használjuk. Az aszfalt széle ugyanis sokfelé meg van süllyedve, itt van a legtöbb kátyú, és a csatornarácsokat is ide helyezik.

A továbbiakban is gyakorlati tanácsokkal, túraajánlókkal szolgálunk. Következő bejegyzésünkben a Velencén megtartott 40. Országos és Nemzetközi Túrakerékpáros Találkozóról számolunk be.

 

Hasznos linkek:

A vasútmenetrendekről itt tájékozódhatunk: elvira.hu

Magyarország kerékpárútjai: bringautak.hu

 

 
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.
Hozzászólások (1)
1 2010. augusztus 12. csütörtök, 23:41
bringáznék
Sajnos nagyon drága a bringajegy a vonaton, legalábbis ahhoz sok, hogy minden nap így járjunk be.
Copyright © 2018 Törökbálinti újság. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
Múltunk - jelenünk
Belépés
Kapcsolódó cikkek

Top!