2018. április 23., hétfő

Logo

Címlap Zöldvilág Benta-völgyi meghívó

Hungarian English French German Italian Polish Romanian Serbian Slovak
Keresés a hírekben

Benta-völgyi meghívó PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Szerk.   
2010. augusztus 16. hétfő, 12:09
Augusztus 20-án "zöld"-programokkal vár mindenkit Tárnok.
Meghívó, és a
Benta-völgy Fenntartható Fejlődés Projekt bemutatása:

MEGHÍVÓ

Szeretettel meghívjuk Önt és kedves családját a 2010. augusztus 20-án 15 órai kezdettel megrendezésre kerülő Tárnoki Nyári Napokra. Helyszín: 2461 Tárnok, Radetzky sétány (az Egészségház mellett).

A rendezvényen a Benta-völgy Fenntartható Fejlődés Projekt is újra bemutatkozik.

A gyerekek játékos formában ismerkedhetnek meg a fenntartható fejlődés fogalmával és annak fontosságával. Vetélkedőink résztvevőit különböző nyeremények várják.

A rendezvényen regisztrálók között pedig ismét kisorsolásra kerül 3db családi belépő a Fővárosi Állatkertbe!

Szeretettel várunk minden kedves vendéget!

Tegyünk együtt a holnapért! 

Benta-völgy Fenntartható Fejlődés Projekt


KÖZÖS JÖVŐNK

2050-re kilenc és fél milliárd emberre bővülhet a föld lakossága. A becslést a Population Reference Bureau amerikai kutató intézet készítette. A kutatási előrejelzés szerint 40 év múlva már 3 milliárddal leszünk többen, miközben a rendelkezésre álló erőforrások, termőterületek nem fognak ilyen arányban bővülni. Ez pedig azt jelenti, hogy mindenkinek komolyabban kell vennie és többet kell tennie a fenntartható fejlődés érdekében. Fontos, hogy mindenki tudjon meg többet arról, mit tehet a hétköznapok során fenntarthatóságért.

A hazai kutatási adatok azt mutatják, hogy a magyarok általánosságban véve nyitottak a környezettudatosságra, de tenni már kevesebben tesznek érte. Az is kirajzolódik a statisztikákból, hogy keveset tudunk a fennaratható fejlődésről. Például arról, hogy ki mit tehet a hétköznapok során azért, hogy a föld energia készleteivel, a természeti erőforrásokkal takarékosabban bánjunk. Másképpen fogalmazva kisebb legyen az utánunk maradó „ökolábnyom”. A Benta-Völgy Fenntartható Fejlődés Projekt célja éppen az, hogy mindezt hétköznapi szinten is bemutassa, hogy minél többen értsük meg, változzunk és tegyünk többet a holnapért, a jövőért.

Az „én” ökolábnyomom

Az ökolábnyom fogalma új keletű kifejezés. Az ökológiai lábnyom azt mutatja, mekkora az a termékeny földterület, amely egy ember által elfogyasztott javak (termékek/szolgáltatások) előállításához, illetve a fogyasztás után hátramaradó hulladékok befogadásához szükséges az adott évben. Ha a világ összes lakója olyan életszínvonalon élne, mint az átlag magyar, akkor „két földnyi” terület tudna eltartani minket. Ha amerikai nívón élne mindenki, akkor öt planétára volna szükség. A fenntartható fejlődés lényege éppen az, hogy az utánunk maradó ökolábnyom minél kisebb legyen. Ez pedig, akkor lehetséges, ha egy kicsit jobban oda figyelünk például arra, hogyan kezeljük a hulladékot, hogyan takarékoskodunk a vízzel, az árammal vagy milyen termékeket vásárolunk boltokban.

Fenntartható fejlődésről gyerekeknek

Szeptembertől már egy kimondottan gyermekek számára készült tananyagból tanulhatnak a fenntartható fejlődésről, a környezettudatosságról a tárnoki, törökbálinti, pusztazámori, diósdi és sóskuti gyerekek.

A Benta-völgy Fenntartható Fejlődés Projekt célja, hogy hosszú távon szemléletváltozást érjen el a legfiatalabbak körében is. Azaz a gyermekek már most értsék meg mit jelent a hétköznapok során a környezettudatosság. A tananyagokon keresztül a településeken élő kisgyerekek az általános iskolában találkozhatnak a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés témájával.

A tananyag alsós és felsős diákok számára készül, mindenkinek a saját szintjén, egyszerűen, játékos feladatokon keresztül bemutatva mit is jelent a Föld, saját környezetük és településük szempontjából a fenntarthatóság.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

A tanároknak is szeretnénk segítséget nyújtani ezért egy szakmai, tanári kézikönyv is készül az oktatóanyagok kapcsán. A tananyag és tanári kézikönyv kidolgozását elismert környezetvédelmi szakemberek és oktatók végzik.

Középpontban a vállalkozók: Jövő Barát Vállalkozás oklevél

A lakosság és a gyermekek mellett azt is szeretné elérni a projektet vezető konzorcium - Tárnok Nagyközségi Önkormányzata és Törökbálint Város Önkormányzata - hogy a vállalkozói szféra is csatlakozzon a Benta-Völgy Projekthez. Ezért megalapították a Jövő Barát Vállalkozás oklevelet.

Azok a vállalkozók, vállalkozások részesülnek elismerésben, akik vállalják, hogy

• a cég irodájában minden esetben környezetbarát újrafelhasznált papírt és energiatakarékos égőket használnak;

• szelektíven gyűjtik az irodában keletkező hulladékot;

• az elektronikai hulladékot megfelelő módon semlegesítik, kezelik;

A résztvevő cégek elismerő oklevelet kapnak és felkerülnek a Jövő Barát Vállalkozások listájára, amelyet a projekt és a települések honlapjain valamint a projekt kiadványaiban és rendezvényein is közzéteszünk.

A projekt vezetői szeretnék, hogy mindenki ismerje meg azokat a cégeket, akik az elvárhatónál több áldozatot vállalnak a környezetvédelem terén.

A programra a projekt hivatalos honlapján jelentkezhetnek az érdeklődő vállalkozások: www.tarnoktorokbalint.hu.


CSATLAKOZZON ÖN IS ÉS TEGYÜNK EGYÜTT EGY SZEBB HOLNAPÉRT!


A BENTA-VÖLGY FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS PROJEKTRŐL

Tárnok Nagyközségi Önkormányzata és Törökbálint Város Önkormányzata a környezetvédelem, a környezettudatos viselkedés, pontosabban ennek gyakorlata terén kiemelkedő munkát végző települések. Önkormányzataik konzorciumot hoztak létre és közös pályázatot nyújtottak be a Közép-Magyarországi Operatív Program (KMOP) keretein belül a „Fenntartható életmódot és ehhez kapcsolódó viselkedésmintákat ösztönző kampányok” (kódszám: KMOP-2008-3.3.4 /A) elnevezésű programra.

A pályázat elnyerésével jött létre a Benta-völgy Fenntartható Fejlődés Projekt, amelynek köszönhetően egy egészen széles réteg, azaz a teljes lakosság és még további 3 település (Diósd, Súskút és Pusztazámor) megszólítására nyílt lehetőség. A településvezetők úgy vélik, fontos dolog a gyakorlati munka, de nagyon fontos a szemléletformálás elméleti segítése is.

 

 
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.
Copyright © 2018 Törökbálinti újság. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
Múltunk - jelenünk
Belépés
Kapcsolódó cikkek

Top!