Miből készül a gin?

Itt az ideje, hogy megválaszoljuk a kérdést: "Miből készül a gin?". A válasz: a lehetőségek végtelenek. Valóban.
Miből készül a gin?

Bár minden gin tartalmaz borókabogyót, a különböző márkájú és típusú ginek botanikai anyagok, gyógynövények és gyümölcsök változatos potpourriját tartalmazzák. Íme néhány a leggyakoribb gin összetevők közül.

Gin összetevői

Borókabogyó

Először is meg kell jegyeznünk, csak a tisztánlátás kedvéért, hogy a borókabogyó valójában nem is bogyó. Gyakorlatilag húsos tobozok, amelyek inkább a fenyőtobozhoz, mint az áfonyához hasonlítanak. Ezeket a "bogyókat" leszedik, majd összezúzzák vagy felaprítják, mielőtt az alapalkohollal összekeverik, így szabadítva fel friss, citrusos illatukat.

Azt is meg kell említenünk, hogy a talaj, az éghajlat és az ásványi anyagok mind hatással vannak a boróka ízére, ami megmagyarázza, hogy miért lehet még a hasonlóan desztillált gineknek is feltűnően különböző az íze - ez csak egy a sok ok közül, amiért a gin olyan alkalmazkodó ital.

Koriander

A néha kínai petrezselyemként emlegetett koriander a boróka után a második leggyakoribb ginnövény. A néha kínai petrezselyemként is emlegetett koriander azért vált olyan nélkülözhetetlenné a ginben, mert fűszeres diófélékkel fűszerezett esszenciája még testesebbé teszi a szeszes italt.

Angyalgyökér

Egy másik kiemelkedő gin botanikai anyag, az édes angyalgyökér egy kis édes könnyedséget és egészséges földiséget ad a ginekhez, ami egy megközelíthetőbb ízprofilt hoz létre, amely alkalmas a mindennapi italokhoz és különleges alkalmakhoz.

Orris gyökér

Az írisz virágából származó Orris gyökér tiszta, tavaszias édességet kölcsönöz a ginnek, némileg hasonlóan az Angelica gyökérhez, de sokkal ritkább, mivel a gyökereket először öt évig kell szárítani. Ezért az orris gyökér gyakran megtalálható a magasabb kategóriájú márkákban, például a Hendrick's Midsummer Solstice Ginben.

Citrom

A citrom jellegzetes fanyarsága miatt egyhangú összetevőnek tűnhet, de a citrom sokkal mélyebb, mint azt sokan gondolnák: Élénkíti a főzetet, finomabb és szelídebb szeszes italt hoz létre azáltal, hogy tompítja a borókát, amely sokakat elriaszt a gintől. Ha még nem ismeri a gint, vagy egy szellősebb élményt szeretne, keresse a citromot tartalmazó ginmárkákat, például a Malfy's Gin Con Limone-t.

Narancs

A citromhoz hasonlóan a narancs is mérsékli a gin csípős borókabogyóját, ezért sok ginmárka, például a Perfume Trees, szárított narancshéjat használ a gin lepárlásakor.

Kardamom

Talán nem gondolnánk, hogy egy olyan gyömbéres, őszi fűszer, mint a koriander, jól illene a gyantás borókához, de a két növényt évszázadok óta kéz a kézben használják. Valahogy ez a két pikáns íz együttesen lágyul, és egy lágyabb, édesebb gint eredményez.

Édesgyökér

Az édesgyökér valószínűleg ugyanolyan megosztó, mint maga a boróka. Egyszerre édes és keserű, savanyú és sós. Ez azt jelenti, hogy bár nem mindenki fogja értékelni az édesgyökérrel ízesített gineket, azok, akik igen, élvezni fogják, ahogy az édesgyökér és a boróka kölcsönhatásba lépnek egymással, és valahogy többé válnak, mint a részek összege. Dúsak, élesek és határozottak anélkül, hogy túltengőek lennének.

Kínai fahéj

Az őrölt kassziakéreg, amelyet néha kínai fahéjnak is neveznek, meleg, pikáns alaphangot ad, amely a ginnek olyan testes ízt kölcsönöz, amely különösen jól illik a téli hónapokhoz.

Fekete bors

Ismét egy egyszerű összetevő, amely megtévesztően bonyolult árnyalattal ruházza fel a gint, a fekete bors képes egy visszafogott gint önmagának egy élénkebb változatává varázsolni. Gyakran a fekete borsot citromfűvel is keverik, hogy árnyaltabb ízprofilt hozzanak létre.

Uborka

Könnyű, édes és tagadhatatlanul frissítő, egy kis uborka sokat segít a gin borókabogyójának megszelídítésében. Ha még csak most ismerkedik a ginnel, vagy ha egy forró napon egy élénkítő ginkoktélt keres, javasoljuk, hogy vásároljon uborkával ízesített gint, vagy egyszerűen adjon egy-két szeletet a következő koktéljához.

Zárszó:

Mivel sokféle összetevő létezik, ezért az íze is sokféle lehet. A gin ára webáruházban és boltban is nagyon szélesen mozoghat. De csak kizárólag 18 éven felüliek fogyaszthatják. Az alkohol ártalmas az egészségre.

Kapcsolódó cikkek

Az édesburgonya termesztésének története és jelenlegi helyzete Magyarországon

Az édesburgonya termesztésének története és jelenlegi helyzete Magyarországon

Az édesburgonya, vagy más néven batáta, hosszú történetű növény, melynek termesztése Magyarországon az utóbbi években egyre növekvő népszerűségnek örvend.

Mi az a hard seltzer? Bemutatjuk a legtrendibb alkoholos italt!

Mi az a hard seltzer? Bemutatjuk a legtrendibb alkoholos italt!

Ez a könnyed, frissítő alkoholos ital világszerte gyorsan népszerűvé vált.