Miből készül a gin?
Bár minden gin tartalmaz borókabogyót, a különböző márkájú és típusú ginek botanikai anyagok, gyógynövények és gyümölcsök változatos potpourriját tartalmazzák. Íme néhány a leggyakoribb gin összetevők közül.
Gin összetevői
Borókabogyó
Először is meg kell jegyeznünk, csak a tisztánlátás kedvéért, hogy a borókabogyó valójában nem is bogyó. Gyakorlatilag húsos tobozok, amelyek inkább a fenyőtobozhoz, mint az áfonyához hasonlítanak. Ezeket a "bogyókat" leszedik, majd összezúzzák vagy felaprítják, mielőtt az alapalkohollal összekeverik, így szabadítva fel friss, citrusos illatukat.
Azt is meg kell említenünk, hogy a talaj, az éghajlat és az ásványi anyagok mind hatással vannak a boróka ízére, ami megmagyarázza, hogy miért lehet még a hasonlóan desztillált gineknek is feltűnően különböző az íze - ez csak egy a sok ok közül, amiért a gin olyan alkalmazkodó ital.
Koriander
A néha kínai petrezselyemként emlegetett koriander a boróka után a második leggyakoribb ginnövény. A néha kínai petrezselyemként is emlegetett koriander azért vált olyan nélkülözhetetlenné a ginben, mert fűszeres diófélékkel fűszerezett esszenciája még testesebbé teszi a szeszes italt.
Angyalgyökér
Egy másik kiemelkedő gin botanikai anyag, az édes angyalgyökér egy kis édes könnyedséget és egészséges földiséget ad a ginekhez, ami egy megközelíthetőbb ízprofilt hoz létre, amely alkalmas a mindennapi italokhoz és különleges alkalmakhoz.
Orris gyökér
Az írisz virágából származó Orris gyökér tiszta, tavaszias édességet kölcsönöz a ginnek, némileg hasonlóan az Angelica gyökérhez, de sokkal ritkább, mivel a gyökereket először öt évig kell szárítani. Ezért az orris gyökér gyakran megtalálható a magasabb kategóriájú márkákban, például a Hendrick's Midsummer Solstice Ginben.
Citrom
A citrom jellegzetes fanyarsága miatt egyhangú összetevőnek tűnhet, de a citrom sokkal mélyebb, mint azt sokan gondolnák: Élénkíti a főzetet, finomabb és szelídebb szeszes italt hoz létre azáltal, hogy tompítja a borókát, amely sokakat elriaszt a gintől. Ha még nem ismeri a gint, vagy egy szellősebb élményt szeretne, keresse a citromot tartalmazó ginmárkákat, például a Malfy's Gin Con Limone-t.
Narancs
A citromhoz hasonlóan a narancs is mérsékli a gin csípős borókabogyóját, ezért sok ginmárka, például a Perfume Trees, szárított narancshéjat használ a gin lepárlásakor.
Kardamom
Talán nem gondolnánk, hogy egy olyan gyömbéres, őszi fűszer, mint a koriander, jól illene a gyantás borókához, de a két növényt évszázadok óta kéz a kézben használják. Valahogy ez a két pikáns íz együttesen lágyul, és egy lágyabb, édesebb gint eredményez.
Édesgyökér
Az édesgyökér valószínűleg ugyanolyan megosztó, mint maga a boróka. Egyszerre édes és keserű, savanyú és sós. Ez azt jelenti, hogy bár nem mindenki fogja értékelni az édesgyökérrel ízesített gineket, azok, akik igen, élvezni fogják, ahogy az édesgyökér és a boróka kölcsönhatásba lépnek egymással, és valahogy többé válnak, mint a részek összege. Dúsak, élesek és határozottak anélkül, hogy túltengőek lennének.
Kínai fahéj
Az őrölt kassziakéreg, amelyet néha kínai fahéjnak is neveznek, meleg, pikáns alaphangot ad, amely a ginnek olyan testes ízt kölcsönöz, amely különösen jól illik a téli hónapokhoz.
Fekete bors
Ismét egy egyszerű összetevő, amely megtévesztően bonyolult árnyalattal ruházza fel a gint, a fekete bors képes egy visszafogott gint önmagának egy élénkebb változatává varázsolni. Gyakran a fekete borsot citromfűvel is keverik, hogy árnyaltabb ízprofilt hozzanak létre.
Uborka
Könnyű, édes és tagadhatatlanul frissítő, egy kis uborka sokat segít a gin borókabogyójának megszelídítésében. Ha még csak most ismerkedik a ginnel, vagy ha egy forró napon egy élénkítő ginkoktélt keres, javasoljuk, hogy vásároljon uborkával ízesített gint, vagy egyszerűen adjon egy-két szeletet a következő koktéljához.
Zárszó:
Mivel sokféle összetevő létezik, ezért az íze is sokféle lehet. A gin ára webáruházban és boltban is nagyon szélesen mozoghat. De csak kizárólag 18 éven felüliek fogyaszthatják. Az alkohol ártalmas az egészségre.