Takarítás illóolajokkal, azaz takarítsunk zölden!

Mai modern világunkban nagyon sok mérgező és szennyező anyaggal találkozunk, amelyeket belélegzünk, vagy a bőrünkre kerülnek, majd onnan bejutnak a szervezetünkbe és ezzel magunkat is veszélynek tesszük ki, hiszen ezek a káros anyagok hihetetlen módon hatnak az egészségünkre. Az illóolajok használata akár a szépségápolásban, akár a takarítás során nagyon előnyös, hiszen növényi eredetűek és nem tartalmaznak a szervezetre toxikus anyagokat. A takarításhoz használt tisztítószerek a legveszélyesebbek az emberi szervezetre. Miért ne válthatnánk ki ezeket a mérgező anyagokat illatos illóolajokkal?
Az illóolajok - Takarítás illóolajokkal, azaz takarítsunk zölden! – segíthetnek a takarításban is.

Az illóolajokkal pénzt is spórolhatunk, és fantasztikus illatokkal lengik be a lakásunkat, hiszen szinte minden illóolajat használhatunk a lakásban valamire. Az illóolajok többsége antibakteriális, gombaellenes, antimikrobiális és antivirális hatással rendelkezik. A cikkben 3 remek illóolajat és azok hatásait mutatjuk be.

Néhány antibakteriális, gombaellenes és antivirális illóolaj

Az antibakteriális illóolajok sorába tartozik a fahéj, a levendula, az eukaliptusz, a narancs, az oregánó, a teafa, a citromfű és a kakukkfű. A gombaellenes illóolajok palettáját színesíti a geránium, a citromfű, a narancs, a pacsuli és a teafa olaj. Míg az antivirális csoportba a fahéj, a levendula, a citrom, az oregánó, a kakukkfű, a fenyő, a borsmenta és a szegfűszeg illóolaj tartozik.

A nagy sláger: teafa olaj

A teafa olajat sokan kedvelik, sokan viszont képtelenek megbarátkozni az illatával. Pedig érdemes, mivel egy remek fertőtlenítő illóolaj, amely könnyedén elbánik a baktériumokkal és a vírusokkal. Ezt az illóolajat fertőtlenítésre használhatjuk elsősorban. Készíthetünk belőle tisztítószert is. Keverjünk össze egy üvegben 2 csésze fehér ecetet, 2 csésze vizet, 40 csepp teafa illóolajat és 30 csepp citrom illóolajat. Rázzuk össze a permetező palackba öntött folyadékokat és már használhatjuk is.

Citrom illóolaj a szennyeződések ellen

A citrom illóolajat legfőképpen a konyhában és a fürdőszobában használhatjuk. Egy remek súrolószert készíthetünk ennek az illóolajnak a felhasználásával. Az illóolaj antivirális és antibakteriális hatással rendelkezik és nagyszerűen feloldja a szennyeződéséket minden helyiségben. Keverjünk össze egy csésze szódabikarbónát, negyed csésze folyékony szappant, és 10-10 csepp lime, citrom és narancs illóolajat. Készítsünk az összetevőkből pasztát, majd tegyünk belőle egy mosogatószivacsra és ezzel az eleggyel súroljuk, tisztítsuk meg a szennyezett felületeket.

Illatosításra levendula illóolaj

A levendula illóolaj nem csak antibakteriális hatással bír, hanem remek szagtalanító, szagűző hatással is rendelkezik. A levendula illóolaj ezen kívül oldja a stresszt, kiváló a nyugtató hatása és segít elaludni, így a hálószobában is érdemes azt használni.

A levendula illóolajjal moshatunk ágyneműt, de ha valaki idegenkedik az illóolajok használatától a ruhák mosása során, akkor készítsen belőle egy remek ágynemű sprayt. Keverj össze fél csésze desztillált vizet, 4 evőkanál vodkát, 30 csepp levendula illóolajat és 10 csepp borsmenta illóolajat. Öntsd az egészet egy permetező palackba, majd fújd be ezzel az eleggyel az ágyneműt, a lepedőt, a takarót és a párnákat. Ez az illóolaj nem csak kellemes illattal lengi be a hálószobát, de a mély és pihentető alvásban is segít.

Kapcsolódó cikkek

Kerti programok, grillezés

Kerti programok, grillezés

Néhány ötlet kertünk, teraszunk berendezéséhez.

Az illóolajok - Takarítás illóolajokkal, azaz takarítsunk zölden! – segíthetnek a takarításban is.

Takarítás illóolajokkal, azaz takarítsunk zölden!

Az illóolajok nem csak remek illattal rendelkeznek, de nagy hasznát vehetjük ezeknek az illóolajoknak a takarítás során is. A cikkben 3 illóolaj csodás hatásait mutatjuk be.

Íme pár remek ötlet a hulladék újrahasznosításához

Íme pár remek ötlet a hulladék újrahasznosításához

A hulladék egyre nagyobb gondot okoz, viszont, ha valaki szeret ebből új dolgokat alkotni, akkor itt az idő erre. Adunk pár tippet hozzá!