Íme pár remek ötlet a hulladék újrahasznosításához

Napjaink fogyasztói társadalmának legnagyobb gondja a környezetszennyezés, ezen belül is a hulladékkezelés.
Íme pár remek ötlet a hulladék újrahasznosításához

Mindent megvásárolunk, azt is amire nincs igazán szükségünk, ezért aztán ezek a termékek a rövid időn belül a szemétben végzik. Azokat a termékeket amelyek elromlanak kidobjuk nem javíttatjuk, újat vásárolunk helyette. Ami érthető, ha a javíttatás többe kerül mint egy új termék megvásárlása. Ugyanakkor arra kellene törekedni, hogy minél kevesebb szemetet termeljünk. Így például kisebb apróságok beszerzésével, új dolgokat alkothatunk otthon. A csavarok forgalmazásával foglalkozó webáruházak, lehetővé teszik, hogy mindent könnyen és gyorsan szerezzünk be a projekthez.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy mire használhatod fel a “szemetet”.

Megoldási lehetőségek

Több csomagolásmentes boltot kellene működtetni, a műanyag szemét csökkentését elérni, a szelektív hulladékgyűjtést előtérbe helyezni. Vannak olyan dolgok amelyek a régi formájukban nem hasznosíthatóak már, de újrahasznosítva még hasznunkra lehet.

A legegyszerűbb környezetvédelmi lépés amit mi magunk is könnyen megtehetünk, hogy ha vásárolni indulunk viszünk magunkkal olyan táskát, amibe bele pakolhatod a megvásárolt cikkeket. Így ne kell újra nylon vagy papír szatyrot venned.

1. Bevásárló táska

Textil bevásárló táskát kinőtt, elnyűtt pólóból varrás nélkül is készíthetünk. A póló két ujját levágva, a nyakkivágást kimélyítve ki kell fordítani, majd a felsőt és az alját 1 cm széles és 10 cm hosszú csíkokra szabdald az alját. Ezután ezeket a csíkokat kötözd úgy össze, hogy ne maradjon lyuk az alján. Majd fordítsd vissza és kész is van a táska a bevásárláshoz.

2. Konzervdobozból kaspó

A kiürült és elmosott konzervdobozokból nagyon sokféle hasznos tárgyat készíthetünk. Átfestve, matricázva készülhet belőle növénykaspó, tároló apróbb dolgoknak, ceruza és tolltartó is, de vigyázni kell az élükkel, le kell csiszolni őket. Festésnél a lakkréteg alá különböző mintákat lehet festeni, dekorálni is lehet őket erősebb ragasztóval rögzíteni lehet rá mindenféle dolgot.

Sőt több ugyanolyan méretű dobozt összecsavarozva evőeszköztartót is készíthetünk belőlük. Ehhez érdemes csavarokat beszerezni, hogy mindig legyen otthon megfelelő mennyiségű és méretű kiegészítő.

3. Gumikesztyű újrahasznosítva

Sokan használunk a háztartásban gumikesztyűt, amit praktikusan újra tudunk hasznosítani. Ezeket idővel ki kellene dobni, de ha felszabdalod kisebb csíkokra, és befőttes gumiként alkalmazhatod őket. Zacskók összefogásához jól működnek.

4. Műanyag palackból madáretetőt

Amikor kifogy az édes ital a palackodból, készíthetsz belőle szuper madáretetőt. A flakonon túl csak egy késre vagy ollóra és spárgára van szükség hozzá.

Az üvegen egy viszonylag nagy ablakot kell vágni, hogy hozzáférjenek a madarak az élelemhez és, hogy meg tudjanak kapaszkodni két botot kell átszúrni rajta. Függőleges helyzetben a legjobb elhelyezni. Ugyanígy itató is gyártható.

Március-április hónapban már találnak ennivalót a természetben is szedd le az etetőt és rakd el a következő szezonra.

Összegezve

Ezeken az ötleteken kívül még nagyon sok más megoldást is találhatunk, ha fontos nekünk a környezetünk védelme. Sok dolgot újra tudunk hasznosítani nem csak a kék, zöld, fekete szemetesek szelektív hulladékgyűjtésével.

Kapcsolódó cikkek

5 életviteli zöld tipp

5 életviteli zöld tipp

A környezetvédelem fontos. Minél zöldebben élünk, annál többet teszünk a természetért és a környezetünkért.

Az illóolajok - Takarítás illóolajokkal, azaz takarítsunk zölden! – segíthetnek a takarításban is.

Takarítás illóolajokkal, azaz takarítsunk zölden!

Az illóolajok nem csak remek illattal rendelkeznek, de nagy hasznát vehetjük ezeknek az illóolajoknak a takarítás során is. A cikkben 3 illóolaj csodás hatásait mutatjuk be.

Íme pár remek ötlet a hulladék újrahasznosításához

Íme pár remek ötlet a hulladék újrahasznosításához

A hulladék egyre nagyobb gondot okoz, viszont, ha valaki szeret ebből új dolgokat alkotni, akkor itt az idő erre. Adunk pár tippet hozzá!