Az Érdhez tartozó Fundoklia-völgyben érdemes egy sétát tenni

Hazánkban is rengeteg gyönyörű táj található. Sokan nem is ismernek olyan helyeket, ami a közelükben található. Ilyen lehet a Budapesttől nem is olyan messze elterülő Fundoklia – völgy. A völgy, az autópályától mindössze néhány méterre található, és csodás látványt nyújt. A Fundoklia - völgy nem csak természetvédelmi, hanem Natura 2000 terület is. A közel 3 km hosszú völgyben nagy sétákat lehet tenni és közben a tájban is lehet gyönyörködni.
Az Érdhez tartozó Fundoklia-völgyben érdemes egy sétát tenni, gazdag növény- és állatvilága csodálatos

Az ősemberek lakta hely

A Fundoklia-völgy egyik érdekessége, hogy hazánkban ez az egyik ősemberlelőhely. A völgyben nem csupán ősállatok maradványaira bukkantak a kutatások során, de tűzhelynyomokat is felfedeztek a helyszínen. A kutatások arra világítottak rá, hogy a neandervölgyi ősemberek gyakran visszatérhettek erre a helyre. Nagyon sok állatmaradványra is bukkantak a helyszínen. Többek között olyan állatok csontjai kerültek felszínre az ásatások során, mint barlangi medve, gyapjas orrszarvú, mamut és barlangi oroszlán.

Az ősemberi életforma másik bizonyítéka - sok szerszám - is előkerült, amely eszközök az őseink vadászó életmódját bizonyítják.

Fundoklia-völgy növényvilága

Az Érdhez tartozó Fundoklia–völgyben mindenképpen érdemes egy hatalmas sétát tenni, hiszen rengeteg szépséges növénnyel, virággal, természeti kinccsel találkozhatunk. A völgyben több védett növényfaj található. Olyan védett fajokkal találkozhatunk, mint magyar gurgolya, sárga len, tavaszi hérics, árvalányhaj, árlevelű len. A ritka védett fajok táborát erősíti a törpe mandula és a turbánliliom is.

Nem csak virágokat és különleges növényeket láthatunk a völgyben, hanem erdőket, azaz fákat is, mint például a gyertyán vagy a molyhos tölgy. Az erdőben sétálgatva pedig olyan növényekkel találkozhatunk, mint a vetővirág, vagy az erdei pajzsika.

A völgy pereme elsősorban kopár, sziklás, mészköves felszín, azonban a völgy alján már sűrű erdősáv és változatos növényvilág található.

A Fundoklia-völgybe egy tanösvény vezet, amelyen táblák jelzik az utat és a gazdag növény és állatvilágról kaphatunk képet. A turisták számára ezek a táblák segítik a terület alapos megismerését.

A gazdag és változatos állatvilág

Amennyiben valakit csak a Fundoklia- völgy állatvilága érdekli, akkor is megéri erre a helyre ellátogatnia, hiszen az állatvilág is gazdag és változatos képet mutat. A völgyben több száz gerinces és gerinctelen állatfaj is található. A többségük, természetesen védett. Milyen állatokkal találkozhatunk a sétánk során? Például gyíkokkal, kuvikkal, bikapókkal, rézsiklóval, sisakos sáskával.

A madárvilág is színes a völgyben. Ha szeretnénk cinkét, poszátát, búbos pacsirtát látni, akkor mindenképpen meg kell látogatnunk ezt a festői szépségű helyet. A völgyben kellemes sétát tehetünk és még csak túracipőre sincs szükségünk. A helyet Érd Grand Canyonjának is nevezik, amely nem csak kitűnő turisztikai látványosságot, hanem friss levegőt is ajándékoz az ide érkezők számára. A Fundoklia-völgy nem egészen egy óra alatt megismerhető, körbesétálható. A Fundoklia-völgy Érd üdítő foltja festői panorámával. Azok, akik szeretik a természetet, mindenképpen keressék fel ezt a helyet.

Szép hely még a biatorbágyi Nyakas-kő is:

Kapcsolódó cikkek

Törökbálinton - Hol érdemes enni és fagyizni Törökbálint környékén? – sok finomságot ehetünk.

Hol érdemes enni és fagyizni Törökbálint környékén?

Törökbálinton járva rengeteg szépséges helyet felfedezhetünk, illetve sok finomságot ehetünk, ha betérünk egy-egy étterembe, vagy fagylaltozóba.

Az Érdhez tartozó Fundoklia-völgyben érdemes egy sétát tenni, gazdag növény- és állatvilága csodálatos

Az Érdhez tartozó Fundoklia-völgyben érdemes egy sétát tenni

Sokszor még akkor sem ismerünk bizonyos helyeket, ha a közelében lakunk. Ilyen például az Érdhez tartozó Fundoklia – völgy, amely festői szépségével hívja fel magára a figyelmet.