Tűzvizsgálati gyakorlatok és eljárások

Különféle tűzvizsgálati módszereket használnak világszerte a tűzvédelmi alkalmazások anyagainak és alkotóelemeinek jóváhagyására.
Tűzvizsgálati gyakorlatok és eljárások

Tűzvizsgálati előírások

A tűzvédelmi elemek vizsgálati eljárásai világszerte fontos szerepet játszanak a tűzbiztonsági előírásokban. Többek között az ASTM E 119 az USA-ban(itt is megjelenik): NFPA 251, és itt EN 1363-1:2020 Európában.

Ez utóbbi szabvány szerint három paramétert kell értékelni egy tűzvédelmi elem esetében: ellenállás, integritás és szigetelés. A tűzállóság kifejezési értéke a perc, ami azt jelenti, hogy az elem tanúsítottan ellenállást, integritást és szigetelést biztosít az adott időtartamra. Az ellenállási teszt során az elem tűz alatti elhajlását összehasonlítják egy elfogadható határértékkel.

Három különböző vezérlőelemre van szükség az integritás értékeléséhez: a hideg oldalon elhelyezett pamutpárna meggyújtása, a résmérő eszköz behatolása az elembe és a tartós lángok vizuális megfigyelése a minta hideg felületén.

A harmadik paraméter a szigetelés. Ennek a változónak a vizsgálata számos hőelem segítségével méri a hőmérsékletet egy nem kitett felületre szerelve. Az átlagos 140 K-os vagy a 180 K-os maximális növekedéshez szükséges idő a fal a fal szigetelési besorolását jelenti.

Kép a tűzállósági tesztekről hőmérséklet-szondákkal
Tűzvizsgálati hőmérsékleti szondák


Különböző szerelvények időtartama

A fent említett amerikai dokumentumban az összeszerelés időtartamát két elem alapján értékelik: szerkezeti integritását megörző képesség és a tűz visszatartó képesség alapján. Megkülönböztethetőek az olyan szerkezetek, mint a falak, a válaszfalak és a padlók, valamint az egyes elemek, például a gerendák vagy a tartószerkezetek. Az első csoport teherhordó és nem teherhordó elemekre osztható fel.

A nem teherbíró elemcsoport esetében két tűzvizsgálati tevékenységet kell végrehajtani: a hőátadást a szerelvényen keresztül, valamint a füst és gáz behatolásának vizsgálata. A második csoport - a teherhordó szerkezetek - esetében a vizsgálat során meg kell mérni a teherbíró képességet, az európai szabvány szerinti eljárásokkal összhangban.

Az EN 1363 szabványtól eltérően azonban az amerikai szabvány két lehetséges vizsgálati eljárást határoz meg: tűzállósági és tömlőáram-tesztet; a tömlőáram-vizsgálat megegyezik a tűzállósági vizsgálattal, kivéve azt a tényt, hogy a tűzállósági próba lezárását követően a próbadarabon egy bizonyos ideig vízáram folyik.

Tűzgörbék

A teszt környezeti feltételeit az úgynevezett standard tűzgörbe határozza meg, amelyet az ISO 834 határoz meg. Ez a görbe határozza meg a kemencében tartandó levegő hőmérsékletét az idő függvényében. Ez a görbe nagyon konzervatív, mivel súlyos tűzviszonyokat okoz és általános használatra szolgál. Egyéb vizsgálati görbék állnak rendelkezésre speciális célokra, például szénhidrogén tüzekre.

Kapcsolódó cikkek

Miért válasszunk hálószobába fenyőbútort?

Miért válasszunk hálószobába fenyőbútort?

A fabútorok egyedülálló hangulattal ruházzák fel otthonunkat.

Újra itt vannak a 70-es évek a lakberendezésben

Visszaköszönnek a '70-es évek a lakberendezésben

Egy kis nosztalgia mindig jól jön, ha a divatról van szó, ez nincs másként az otthonunknál sem.

Különböző típusú párnák

Különböző típusú párnák

A piacon számos különböző típusú párna kapható, mindegyiknek megvannak a maga különleges előnyei és tulajdonságai.