Kerti programok, grillezés

Néhány ötlet kertünk, teraszunk berendezéséhez.
Kerti programok, grillezés

Az őszi időszakban – bár egyre hűvösebb és kiszámíthatatlanabb az időjárás – még bőven van lehetőség kihasználni a kert vagy terasz adta lehetőségeket a családdal és barátokkal közös programokra. A grillezés jó ötlet lehet erre - sokan jobban is szeretnek ilyenkor különféle húsokat és zöldségeket a rácsra tenni, hiszen a kicsit hűvösebb időben kevésbé fárasztó a forró tűz mellett álldogálni.

Akár kertben, akár teraszon grillezünk, mindenképp jó ötlet felkészülni az időjárás hirtelen változásaira. Ha tehát kinti program mellett döntünk, akkor is fontos úgy alakítani a sütögetés helyét, hogy ott védve legyünk a csapadéktól, vagy épp gyorsan tudjunk fedezékbe vonulni. A teraszon sütögetők ilyen szempontból előnyben vannak, hiszen nekik könnyebb akár egészen hirtelen is bepakolni a felszereléseket és a készülő ételeket a házba.

Mi kerüljön a rácsra?

A készen kapható grillhúsok és különféle kolbászkák a legtöbb áruházban szezonális termékként kaphatók, vagyis szép lassan kifutnak majd a kínálatból, ezzel azonban nem lehet sarokba szorítani azokat, akik igazán vágynak a finom grillételekre! Kevésbé konyhakész megoldás, de rengeteg különböző fűszerkeverék kapható, amikkel szinte gondolkodás nélkül készíthetjük elő az ételeket, de érdemes csatasorba állítani a közös sütögetések és főzőcskézések alkalmával megszerzett tapasztalatokat is, és kísérletezni kezdeni – ki tudja, lehet, hogy épp ezen az őszön kerül be egy évtizedekig felejthetetlen recept a családi hagyományok közé!

A húsok mellett a zöldségeket is nyugodtan grillezhetjük, így a friss és roppanós saláták mellett az enyhén átsütött gomba, cukkini, paprika és hagyma által sokkal több íz kerülhet a tányérokra, akár külön-külön, akár zöldségsaslikok formájában sütjük meg őket. Ráadásul a grillsajtok választéka is egyre szélesebb, szóval azoknak sem kell visszafogni magukat, akik amúgy igyekeznek elkerülni a húsféléket vagy épp a növényi alapú táplálkozást helyezik előtérbe.

Praktikus elrendezés, kényelmes bútorokkal

A kerti programokhoz a finom falatok mellett jól jönnek a kényelmes kültéri bútorok is. Sokan a benti asztalt, széket viszik ki a kertbe, és ez olyankor, amikor nem fenyegeti őket az elázás veszélye, átmenetileg jó megoldás lehet, ha azonban van hely a használatukhoz és a tárolásukhoz is, akkor érdemes kifejezetten kültéri darabokban gondolkodni.

Az ilyen bútorok ugyanis általában időjárásálló anyagokból készülnek – ez nyáron inkább az UV-sugárzásra vonatkozik, ami akárcsak a bőrünknek, a bútoroknak sem tesz jót, az őszi időszakban pedig a csapadéknak való ellenállás kerül a lista élére. Mindenképpen érdemes tehát olyan megoldásokat választani, amelyek kényelmesek, lehetőleg mutatósak is, és kialakításuknak köszönhetően sokáig állnak majd rendelkezésünkre.

Sok esetben szembesülhetünk azzal, hogy az előre összerakott szettek valamiért nem passzolnak az igényeinkhez – túl sok vagy épp túl kevés az ülőbútor, miközben az asztalból épp, hogy kicsit nagyobbra vagy kisebbre lenne szükségünk. Szerencsére több helyen – például a Tchibo webáruház kültéri bútor kínálatában is – van lehetőség arra, hogy az előre összeállított szetteket kiegészítsük a hozzájuk passzoló székekkel, padokkal vagy akár darabonként válogassuk össze a számunkra legideálisabb összeállításokat, és így teljesen egyéni megjelenést varázsoljunk a kertünkbe!

Ha pedig szeretnénk tovább színesíteni a kertet, és a grillezés élményét is, akkor érdemes elgondolkodni különböző dekorációs elemek beszerzésén is: akár egy csobogó, akár egy szép LED-es égősor sokat segíthet abban, hogy fokozzuk a kellemes hangulatot. Ráadásul általában ezekből is találunk kifejezetten kültéri megoldásokat, amelyeket akkor sem kell hirtelen a lakásba bevinni, ha az időjárás gyors változása miatt mégis bentre kényszerülünk.

Kapcsolódó cikkek

Az illóolajok - Takarítás illóolajokkal, azaz takarítsunk zölden! – segíthetnek a takarításban is.

Takarítás illóolajokkal, azaz takarítsunk zölden!

Az illóolajok nem csak remek illattal rendelkeznek, de nagy hasznát vehetjük ezeknek az illóolajoknak a takarítás során is. A cikkben 3 illóolaj csodás hatásait mutatjuk be.

Kerti padok a parkokban és a kertekben

Kerti padok a parkokban és a kertekben

A pihenés rendkívül fontos mindannyiunk számára. Elegendhetetlen tehát, hogy elegendő időt fordítsunk rá.

DIY szappanok, hogy védjük az egészségünket

Így készíts szappant

A saját kezűleg készített szappanok készítése mókás, nem kíván nagy szakértelmet, és még az egészségünk védelmében is teszünk valamit. A cikkben 3 nagyszerű szappan készítését mutatjuk be.